De 12 heilige nachten

 In Bewustwording, Persoonlijke groei, Zelfinzicht

Glashelder zag ik het voor me als een film van een paar seconden. Nu wordt er dit gezegd, de deur gaat open, daar staat een plant, en ik sta op. Poef, weg was het moment. Wat achterbleef was het allesoverheersende gevoel van ‘dit heb ik eerder meegemaakt’. Totaal onverklaarbare momenten van ‘even in de toekomst kunnen kijken en het tegelijkertijd beleven’ overkwamen me dagelijks in mijn jeugd en jong volwassen leven. Precies tot in detail weten wat er gaat gebeuren, wie wat gaat zeggen, hoe alles eruit ziet. Ik ben niet de enige die dit meemaakt: Déjà vu en veel mensen kennen het uit eigen ervaring.

Déjà vu betekent letterlijk ‘eerder gezien’ in het Frans. Er zijn uiteenlopende verklaringen voor dit fenomeen van wetenschappelijk tot spiritueel. Voor mij was het een ingang naar een ‘weten’ dat er echt meer moest zijn dan dit leven. Ik was begin 20 en dook erin; heel jonge kinderen bleken dingen te weten van oorlogen of plekken die ze gewoon niet kónden weten op die leeftijd. Er bleken mensen te zijn die stukjes van toekomstige gebeurtenissen konden zien. Niet pal voor ze daadwerkelijk gebeurden, zoals bij mij, maar een jaar of verder vooruit.

Ik las over het lineaire denken in onze 3D aardse realiteit en zo beleven we tijd met verleden, heden en toekomst (3 dus). Maar dat de tijd gezien vanuit andere dimensies zo niet wordt beleefd. In het Akasha veld bijvoorbeeld is geen tijd en gebeurt alles circulair (tegelijkertijd). Toen ik de oude wijsheid van de 12 heilige nachten weer vond had ik iets werkbaars in handen. Deze manier gaf me een opstap om met mijn zielsenergie te werken en geeft me nog steeds inzichten en leiding vanuit het grote veld van weten. Vele zuiveringen en innerlijk werk verder kan ik nu op ieder moment van de dag in het kwantumveld afstemmen en informatie ontvangen. Toch blijven de 12 heilige nachten voor mij bijzonder. Het draagt een ancient manier van afstemmen en herinneren in zich die ik prachtig vind.

Waar komen de 12 Heilige Nachten vandaan?
De 12 heilige nachten (ook wel rooknachten ‘Rauchnächte’ genoemd) vallen in de periode tussen 21 december en 6 januari. Wanneer je ermee begint is afhankelijk van de cultuur; je kan starten op Midwinter (21 dec) of op 23 december zoals ze in Scandinavië doen. Of met kerstavond op 24 december, dat is de christelijke variant. In Duitsland starten ze op 1e Kerstdag. Zelf voel ik intuïtief aan wanneer ik ga starten.

De oorsprong ervan kan je terugvinden in oude religies die tijdens de winter zonnewende (21 december: kortste dag, langste nacht) de terugkeer van het licht vierden. De volkeren die leefden met de maan en rekenden in maan-maanden, die 29,5 dagen duurden. Om op het aantal van 365 dagen uit te komen, zoals de berekening loopt van het zonnejaar, bleven er iets meer dan 11 dagen en 12 nachten over. Oorspronkelijk dagen zonder datum. Dagen die ‘tussen de tijd’ vielen, waar even niks is. Deze fase is geen tijd, maar ruimte volgens Olav Asteson. En zo voelt dat voor mij nog steeds; je in een periode bevinden waar het mogelijk is om te reizen tussen tijdsdelen, vertrekkend vanuit het niets.

Informatie uit het onderbewuste
In de nacht, tijdens onze slaap, haalt de ziel energetische informatie op uit andere realiteiten. Ons denken is stil, het lichaam rust. Ons lichaam download deze informatie in het onderbewuste. Die doorkomt in het bewuste via heldere dromen en ingevingen die we nog weten als we wakker worden. Mensen kunnen in meditatieve staat of heldere toestand ook deze informatie terughalen.

Deze 12 nachten (iedere nacht is van zonsondergang tot zonsopkomst) zijn een uitgelezen moment om af te stemmen op de informatie die in het onderbewuste ligt; het diepere heldere weten in jezelf zogezegd. Dromen kunnen in deze tijd extra helder zijn en een voorspellend karakter hebben. Ook dat wat je intuïtief ontvangt overdag telt mee. En zo treden we in de voetsporen van onze voorouders. Deze donkere dagen zijn een tijd van bezinning, van ruimte maken voor wat komen gaat, voor het krijgen van inzichten en ontwikkelen van visie. Steeds opnieuw bevestigd het mij dat er meer is dan we kunnen bevatten met onze hersenen, dat er routes zijn waarlangs dingen verlopen en er enorm veel hulp is om je op je levenspad te ondersteunen.

Hoe kan je ermee werken?
Er zijn diverse manieren van werken met de 12 heilige nachten; gebruik het als reflectie, om jezelf te zuiveren, jezelf meer te leren kennen, jezelf te ontmoeten. Je kunt een brief schrijven aan jezelf, iedere dag een stukje, die je volgend jaar op 21 december weer aan jezelf voorleest.

Voor mij persoonlijk is het een manier om via mijn onderbewuste af te stemmen en te ontvangen wat behulpzaam gaat zijn voor het volgende jaar. Hier vertel ik je hoe ik dat doe.

Mijn uitgangspunten:

 • Elke nacht staat voor een maand in het komende jaar (1e nacht = januari, 2e = februari).
 • Bij iedere nacht (dus maand) staat een thema centraal wat mogelijk duiding kan geven (zie hieronder). Als je het fijn vind om daarmee te werken, dan kan dat.
 • TIP: misschien vind je het fijn om een speciaal boekje of mapje te maken waarin je alles bij elkaar bewaard.
 • TIP: leg iets om te schrijven of te noteren naast je bed. Ik word ‘wakker gemaakt’ om mijn dromen op te schrijven in de nacht. Maar het kan ook bij het ontwaken.
 • Voordat de eerste nacht begint geef ik ons huis een extra energetische reiniging. Dat doe ik daarna iedere ochtend en nacht. Reinigen kan met rook (rooknachten!) van wierook, salie of Paulo Santo hout.
 • Als ik ga slapen stem ik bewust af op mijn zielsenergie, hogere zelf en spirit en vraag of dat mag doorkomen wat behulpzaam  is voor het hoogste goed van mijzelf en van allen.
 • In de ochtend neem ik de tijd om op mijn manier nog te voelen welke informatie er doorkomt. Ik mediteer in het donker, trek een inzichtkaart die hoort bij die nacht en schrijf die op. Of ik maak een tekening. Betrek hierbij je eigen manier en creativiteit;  hou het speels! Misschien maak je een klein moodboard bij elke nacht, of een plaatje, kristal, kruid, liedje… zolang je het maar op gevoel doet; je mind hoeft er niets van te snappen.
 • Voor mij belangrijk: alles wat ik opschrijf laat ik ook meteen weer los. Ik ga de tekst bij de inzichtkaart niet opzoeken en lezen, de tekening niet nader bestuderen. Het is voor het komend jaar.
 • Vaak zijn er ook woorden of korte zinnen die centraal staan voor het gehele nieuwe jaar. Mooi is het om daarop een meditatie te doen en het geheel van woorden en inzichten te verwerken op jouw manier. Zelf maak ik er een tekening van waarin ik de woorden en maanden verwerk. Zodat ik door het jaar heen snel en eenvoudig kan zien wat er belangrijk is en ook de onderlinge samenhang in thema’s helderder krijg.

De thema’s van de nachten waar je mee kunt werken:
(1 t/m 6 = afleggen, 7 t/m 12 = inzichten ontvangen)

 1. Moedernacht (waarin de oude zon sterft)
 2. Terugkijken op het oude jaar
 3. Laat het oude leven achter
 4. Breng een offer en laat achter wat jou niet meer dient
 5. Tijd om je eigen pad te vinden
 6. Stap van het oude het nieuwe jaar in
 7. Richt je op je zielsdoelen en vind je balans
 8. Maak contact met je gidsen en voorouders
 9. Laat je beschermen door je voorouders
 10. Open je hart en ziel voor je spirituele vermogens
 11. Wie ben jij werkelijk?
 12. Voel je levenskracht!

Voor mij is het al een paar keer verbluffend geweest hoe treffend de aanwijzingen waren of hoe raak de voorspellingen die ik had opgeschreven. Ik verheug me dan ook weer op deze magische tijd.

Ik wens jullie een mooie periode en ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs, Chantal

 

 

In mijn praktijk begeleid ik mensen die contact willen maken met hun hele zijn. Die thema’s en blokkades willen doorvoelen op holistische wijze voor een lichter leven. Dat werkt heel bevrijdend en zorgt voor inzichten en beweging. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op.

Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Recommended Posts

Leave a Comment

0