Wat is holistisch werken?

 In Balans, Bewustwording, Coachen, Health, Holistisch, Persoonlijke groei

Ergens op haar site las ik het. ‘Verder werk ik holistisch’. Het is 2014. Ik zit achter mijn laptop als ik deze voor mij nieuwe term lees en meteen ben ik getriggerd. Holistisch werken. Wat zou het zijn? Iets in mij ging in ieder geval duidelijk ‘aan’.

Wat is holisme?
Ik zoek het op. Holisme betekent letterlijk ‘allesomvattend’. Het komt van het Griekse woord ‘holon’ wat ‘het geheel’ betekent. Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de verschillende onderdelen waaruit iets is opgebouwd. Alles hangt met elkaar samen en alles is verbonden. Ik vind het een prachtige theorie en manier om te kijken naar dingen.

Inmiddels is het 2020 en het verlangen om zelf holistisch te werken heeft al aardig vorm gekregen. Bij holistische coaching wordt het gehele individu betrokken; body, mind én soul. Het is werken op de 3 grote bewustzijnsniveau’s die een mens rijk is. We hebben ze allemaal in ons zitten. Maar wat betekenen die 3 niveaus?

  1. MIND – Het bewuste niveau 
    Als we het over de mind hebben, dan hebben we het over de geest. Het actieve denken, dingen begrijpen, het bewuste. Je mind is objectief van nature, heeft overtuigingen, meningen en denkt dualistisch (goed/fout, mooi/lelijk). Het is de ‘programmeur’ die de cloud regelt in je hoofd. Met de mind kan je werken aan je mindset; hoe je naar de dingen kijkt, hoe je waarneemt en welke gedachten je daarover vormt. Dat heeft namelijk weer invloed op je lichaam. Gedachtekracht is een hele sterke en mooie manier van werken aan een gezonder lichaam, door je gedachten bewust te bekijken en te veranderen als dat nodig is. Als je bijvoorbeeld veelal negatief over jezelf denkt (ik kan het toch niet, ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg) dan haal je jezelf naar beneden en dat is niet helpend voor je eigen welzijn en geluk. Een goed boek daarover om te lezen is ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hay.
  2. BODY – Het onderbewuste niveau
    Dit niveau gaat over je lichaam en je lichaamstaal. Het is de plek van emoties, sensaties, gevoelens. Met je lichaam ervaar je. Het kan niet denken maar slaat wel dingen voor je op die je niet kon/kunt begrijpen of verwerken, vaak dingen die te pijnlijk zijn/waren om aan te gaan. Dat doet je onderbewuste voor je; het gaat vanzelf. Vaak weet je mind niet eens dat het er zit en komt het boven omdat je lichaam begint te signaleren met pijn of ziekte. Als je er aandacht voor hebt, en het niet weg- of onderdrukt met medicijnen of gedachten, kan je door bewust in het moment te luisteren, te ademen (want adem brengt je direct in je lichaam) en te bewegen die blokkades openen en verwerken. Het lichaam heeft een sleutelfunctie omdat je soul en mind erin huizen. De mind stuurt via het zenuwstelsel het lichaam aan én het lichaam is tevens een kanaal waarmee je contact kunt maken met je ziel. Denk maar eens aan de intuïtieve ingevingen die je krijgt. Het ‘weten’ zonder het te kunnen verklaren. Dat is je ziel die spreekt. Voor het contact maken met je ziel is het belangrijk dat je hart open is en je lichaam stevig gegrond. Lees hier mijn artikel ‘Je lijf weet het’ over lichaamswijsheid. Ook is het boek ‘Van binnen weet je alles’ van Annet van Laar een tip als je meer wilt weten. 
  3. SOUL – Het bovenbewuste niveau
    Je soul is in het Nederlands vertaald je ziel, die verbonden is met spirit of de bron. Spirit is de grote bewegende kracht van alles en is eeuwig. Dit niveau gaat over spiritualiteit en gaat ervan uit dat wij wezens zijn met een oneindig bewustzijn in een menselijk lichaam om te kunnen leren en groeien. Spiritualiteit gaat over bezield leven: bewust en betekenisvol. Spirituele self care leidt tot zingeving, innerlijke groei, acceptatie, vergeving, verbondenheid, maar bovenal liefde. Het gaat over de verbinding met iets groters dan jezelf en juist ook met jezelf. Het is niets mysterieus tenzij je jezelf als een mysterieus wezen beschouwt. De verwarring ontstaat omdat het woord spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ en dat betekent geest. Hierboven schreef ik dat mind ook wel de geest genoemd kan worden. Het onderscheid is dat de geest om gedachten gaat en de soul over spiritualiteit.

De 3-eenheid
Wij mensen bestaan dus uit een 3-eenheid van mind, body en spirit en de balans en integratie van alle 3 is essentieel bij het oplossen van blokkades en problemen waar je tegenaan loopt. Als op het ene niveau iets gebeurt heeft dat onmiddellijk effect op het andere niveau. Oplossen op 1 niveau geeft een hele mooie verlichting, waarmee je vaak verder kunt, maar lost het niet volledig tot in de kern op.

‘Helen’ is afgeleid van het Griekse woord ‘holos’. Ook heel, heilig en holistisch vinden hun oorsprong in dat woord. Gezond zijn is ‘heel’ zijn. Om heel te zijn, is het belangrijk bij je eigen innerlijke bron te komen; via de 3 niveau’s. Een externe bron (bijvoorbeeld een coach of therapeut) loopt met je mee en helpt je op weg,  maar kan iemand nooit heel maken. Alleen jij vanuit jouw binnenste kan heelheid bereiken.

Spiritual Response Therapy (SRT)
Via de opleidingen tot intuïtief coach en daarna danscoach heb ik me verdiept in de niveau’s mind & body. Ik merk al een tijdje aan mezelf dat het nog niet het holistische werken omvat zoals ik dat voor ogen heb. Hoe mooi was het dat een lieve vriendin me een tijdje geleden vertelde over haar ervaringen met SRT. Ik wist het meteen; dit is wat ik zoek!

Na het zelf ervaren te hebben, ben ik inmiddels met de SRT opleiding gestart en ben ik nu bezig met het eigen maken van de basis. SRT helpt om op spiritueel (ziels)niveau blokkades, trauma en negatieve energie los te laten vanuit de kern, de diepste wortel. Ik kan het het best omschrijven als een zachte en milde manier helen, het lijkt op EMDR maar dan zonder dat je weer door de emoties en rauwheid heen hoeft te gaan en alles opnieuw hoeft te beleven. Nou lijkt het wellicht of je dan klaar bent je en je lekker achterover kunt leunen. Helaas. Jouw werk ligt dan nog op het bewust verwerken op body en mind niveau. Want, je hebt 3-niveau’s waarop je mag loslaten en die puzzelstukjes mag je zelf samenbrengen. Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het een heel stuk makkelijker zal gaan!

Wil je meer weten over SRT, op de hoogte blijven van mijn vorderingen en wanneer ik SRT in mijn praktijk ga aanbieden? Laat het mij weten via info@puuropgevoel.nu.

 

In mijn praktijk en in mijn workshops begeleid ik mensen die minder in het hoofd willen zitten en contact willen maken met het gevoel. Dat werkt heel bevrijdend en zorgt voor inzichten en beweging.  Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een intakegesprek.

Wil je een berichtje ontvangen als er een nieuw artikel verschijnt? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

0